Dojo Kaizen

JKA Shotokan Karate

Wat is Karate

Karate betekent letterlijk lege (Kara) handen (te): het is een manier om je te leren verdedigen zonder wapens. Vuisten, handen, ellebogen, knieën, voeten worden doeltreffend ingezet om je te verdedigen.

Karate is een ongewapende zelfverdedigingskunst, die karakterontwikkeling en zelfbeheersing door training beoogt. Karate is daarbij ook een "levenswijze", namelijk de samenvloeiing tussen lichaam en geest, tussen mens en natuur, tussen aanvaller en verdediger. Dit betekent dat karate je niet alleen zelfverdediging brengt, maar ook lenigheid, goede lichaamshouding, conditie, lichaambeheersing, coördinatie, reactie vermogen.

Gichin Funakoshi

Gichin Funakoshi, grondlegger van Shotokan karate, wordt gezien als de verantwoordelijke voor het introduceren en populair maken van karate op de hoofdeilanden van Japan. In die periode was Japan in Oorlog met China en Funakoshi wist dat de "Chinese hand" technieken niet geaccepteerd zouden worden door de Japanse bevolking. De naam werd daarom veranderd in "lege handen". De toevoeging "dô" impliceert dat karatedô een pad is naar zelfkennis en meer behelst dan louter technische aspecten van vechten. Ook in andere Japanse vechtkunsten werd er aan het begin van de 20e eeuw een nadruk geplaatst op het dô aspect en minder op jutsu; aikijutsu werd aikido, jujutsu werd judo en kenjutsu werd kendo

Filosofie van JKA karate

Voor de JKA is karate niet alleen een sport of een spel met punten; het is veel meer een levensinstelling die gebaseerd is op de Bushido. Voor het echte karate moeten het lichaam, de geest en het karakter- de hele persoon op zich- gelijktijdig getraind en gevormd worden. Alleen door een intens trainingsschema kunnen de fysieke en psychische aspecten van karate gecombineerd worden. Het resultaat is een natuurlijke en moeiteloze bewegingsafloop alsook zelfvertrouwen, openheid en vredelievendheid zoals die alleen mogelijk is indien lichaam en geest een geheel zijn. Dit is het belangrijkste in de leer van Zen, de basis van Bushido, en dit is het zwaartepunt in de filosofie van de JKA karate.

Wat is de shotokan stijl van karate?

Shotokan is een van de meeste beoefende karatestijlen en daarbij ook de meest traditionele. Deze stijl werd van de grootmeester Funakoshi Gichin vanuit Okinawa geïntroduceerd. Het legt een grote nadruk op kihon (basis technieken), kata (vormen) en kumite (sparring) om dynamische en krachtige technieken te ontwikkelen. De naam shotokan is afgeleid van shoto, de deknaam van meester Funakoshi als hij poëzie schreef. De JKA heeft deze stijl zelfs zover verfijnd dat er een soortgelijke maar compleet unieke stijl ontstond. De superioriteit van deze stijl wordt altijd opnieuw bewezen: de JKA heeft bij verre het grootste aantal leden in Japan en over heel de wereld. Dit ziet u dan ook weer terug op internationale wedstrijden.


Leraren

Rob groenewegen Rob Groenewegen KBN/WKF Karate 5e dan JKA Karate: 5e dan Ashihara Karate: 2e dan WKSA Karate: 1e dan Jiu Jitsu J.B.N.: 2e dan (Zwarte Kersenbloesem) JKA Instructeur JKA Scheidsrechter
Nikóla Todorov Nikóla Todorov (assistent) JKA Karate: 3e dan JKA Instructeur JKA Scheidsrechter